Diverse

Karrieretip #1 – Hvornår skal jeg have børn?

Hvornår kommer det helt rigtige tidspunkt at starte en familie på?

Du er en ambitiøs kvinde i din bedste alder, du har et godt job, en sød mand, økonomien er på plads. I bor godt, har et godt forhold til jeres svigerforældre, og kan mærke at nu er dén der! Lysten og tiden til drømmebarnet…

Nej, så nemt er det sjældent. For der kommer altid lige et godt projekt, en ferie, et fest, et eller andet som gør at man liiige venter lidt længere med at gå igang med børneprojektet.

I dag vil jeg skrive lidt mere om mine egne overvejelser om at kombinere børn og karriere. Min yngre kvindelige kolleger taler ofte om hvornår det er godt at få børn. Og jeg er hende den irriterende der siger ” Du skal bare gå igang, det gode tidspunkt kommer aldrig!”. Det er en sandhed med modifikationer, men der kommer vitterligt aldrig et rigtig godt tidspunkt, hvor alt bare klapper.

Børn i starten af din karriere

I disse tider med svingende fertilitet, så vil det ofte være i slutningen af 20’erne at flere par går igang med at prøve. Det kan tage mange år at blive gravid, og det kan ske med det samme. Jeg var heldig at jeg ikke havde problemer, og fik min første søn som 27 årig. Jeg havde været i mit første job i knap 3 år, og var på vej opad. Jeg havde ikke forestillet mig at skulle have børn så tidligt, men min kæreste fik mig overtalt. Egentlig havde jeg slet ikke tænkt at jeg skulle have børn overhovedet. Men nu kan jeg selvfølgelig ikke forestille mig hvordan det vil være uden.

Jeg var super presset op til fødslen og tog alt for meget ansvar på mig på arbejdet. Jeg havde en relativt ny mellemleder som chef, og forventningsafstemningen mellem os var helt skæv. Så da jeg gik på barsel havde jeg en klar forventing om, at jeg stadig skulle læse mails og følge med, så jeg var klar til jeg kom retur igen. Mens han i den anden ende, fortsatte som om jeg slet ikke skulle forstyrres. Jeg kom således bag i køen, og blev endda overflyttet til en ny afdeling i løbet af min barsel, uden at få noget at vide på forhånd. Så en vigtig lektie her, var at forventningsafstemme med chefen inden barsel. Og i løbet af barsel!

Bag i karrierekøen

Da jeg så kom retur, startede jeg fra bunden igen. Der kom ingen større opgaver til mig, for hvis nu mit barn var sygt hele tiden? Så ville opgaverne jo ikke blive løst. Det var et svært sted at være som relativt ny på arbejdsmarkedet. Hvis jeg kunne have talt med mit yngre selv, så ville jeg sige at jeg skulle slappe af, og nyde tiden hvor der var lidt luft. Men jeg var istedet super bekymret for min karriere, og tænkte meget på at skifte job. Efter 3 måneder i næsten stilstand, så gik en af mine kolleger ned med stress. For alvor ned. Jeg overtog så alle hendes opgaver, og havde pludselig mere end rigeligt at lave.

Min nye chef, som jeg var blevet overflyttet til, var en kvinde og selv mor. Så der var en stor grad af fleksibilitet, så længe opgaverne blev løst. Jeg kunne sidde hjemme, og det blev aldrig nævnt som et problem. Da han blev større, havde jeg ham også med på arbejde uden problemer.

Er det en god ide at få børn tidligt?

For mig var det ikke lige i øjeblikket en god ide at få børn så tidligt. Men nu hvor jeg er 35, og stadig har et langt arbejdsliv foran mig og tilmed har “store” børn på 5 og 8 år, så har det vist sig at være ret godt. For nu kan jeg være fleksibel med rejser, og sene møder. Jeg sover om natten og kan præstere på de opgaver jeg har. Plus at jeg har meget mere erfaring nu, og hviler i mig selv (hvertfald mere end jeg gjorde i mine 20’ere) Så på den måde har det at få børn været med til at udvikle mig, og give mig mere selvtillid. Og det kan jeg helt positivt bruge i mit arbejdsliv.

OG så har jeg slet ikke fortalt om det allerbedste som følger med børnene. Nemlig netværket! Det at få et barn, er lidt ligesom at have en hund. Du falder automatisk i snak med andre mødre på legepladsen, og i lokalområdet. Du skal arrangere legeaftaler og kommer på den måde tæt på andre forældre i samme situationer. Og mange af de kvinder jeg har mødt gennem mine børn er ægte powerkvinder. Som styrer karrierevognen for vildt. Jeg har brugt nogle af dem til sparring om hvilken retning min karriere skulle gå i, hjælp til “dumme” chefer, og general sparring og pasning af børn. Det er fantastisk med et udvidet bagland, især hvis man som jeg, ikke har en kæmpe kreds af nære veninder.

Fordele og ulemper

Der er klart fordele og ulemper ved at time børn på forskellige stadier af din karriere. Der er flere som anbefaler at at få børn som studerende, men den er lidt svær, for det kræver at du har fundet dig en god partner allerede på din videregående uddannelse. Og det er vigtigt at vælge sin partner med omhu, for sådan et børne cirkus er altså for life. Men på plus siden, så kan man godt læse samtidigt med at man har børn. Man får ekstra SU klip, og man er vant til at leve for ret få midler. Det virkelig plus er dog at man har enormt meget tid til barnet. Du går dog glip af noget studieliv, men barnet vil klart opveje det.

Der er også mulighed for at vente med at få børnene til du er i slutningen af 30’erne eller i starten af 40’erne. Men her begynder biologien ofte at drille, og det kan blive en lang sej kamp. Jeg tror mødre i alle aldre er gode, og gør deres bedste. Og får man børn sent, vil man ofte være etableret, og penge vil sjældent være et problem. Jeg har haft et par kolleger som har mødt deres mænd sent, og derfor fået børn i starten af 40’erne. Efter en lang fertilitetskamp, så fik de endelig ønskebarnet. Og blev samtidigt enormt overbeskyttende overfor dette barn, fordi det naturligt nok havde taget lang tid at lave.

Man er ofte mere eftertænksom og fornuftig når man bliver ældre, men jeg tror også der er fordele ved at få børnene før man bliver alt for bange for alting. Men det er bare min egen lommefilosofiske holdning.

Der kommer aldrig et godt tidspunkt

Opsummeret, så er der ikke noget godt tidspunkt at få børnene på. Men der er en fordel ved at få dem tidligt, for der er ingen der siger at du skal være direktør inden du bliver 30. Vi skal alle arbejde indtil vi bliver 70 år, så der er altså god tid til at gøre en masse karriere. Det er klart en afvejning for du risikerer at komme bag i køen som kvinde med børn. Men det gør du også som kvinde i den fødedygtige alder, så måske skal du bare få børnene og vise at det absolut ikke er en hæmsko for dit drive og præstationer? Det har jeg hvertfald tænkt mig at gøre.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *