Inspiration

Argumenter imod kvinder

Bare titlen på indlægget giver en lidt kuldegysninger, ikke sandt?

Ligestillingen i danmark halter fortsat bagud. Jeg møder mange (især mænd) som mener at det slet ikke er noget problem. Men det betyder ikke at der er ligestilling, det betyder blot at vi ikke taler om elefanten i rummet.

Jeg var så heldig at min arbejdsplads havde inviteret Birgitte Possing til at komme og fortælle til et fællesmøde. Birgitte Possing har skrevet bogen “Argumenter imod kvinder” som udkom i efteråret, og gav en del debat. Ligestillingsområdet er et noget taburiseret område, og debatten bliver ofte lidt skinger. Vi kan efterhånden ikke finde ud af at tale sammen, og udveksle synspunkter, uden at det straks bliver en “dem-imod-os” diskussion.

Den organisation jeg er en del af, er rimelig med på diversitetsbølgen, når det kommer til køn. (Etnicitet er lidt en anden ting, men så længe at dansk er koncernsproget, så er det svært at lave om på.) I direktionen, som tæller 9 mand, er 4 kvinder, og de sidder på de lidt tungere poster som jura og økonomi.

Det ligger jo i biologien..

Det var et utroligt tankevækkende foredrag. Birgitte har i sin bog gransket adskillige citater og brevudvekslinger om kvinder i dansk politik fra 1800 tallet og op til idag. Og det er tåkrummende hvad der er blevet sagt, og den opfattelse som magtens mænd har haft om “fruentimmere”. Og samtidigt er det ganske nedslående at de danske politikere ikke er kommet ret meget videre idag. Her behøver jeg blot at sige Joachim B.Olsen…

Det citat og andre har han måtte høre meget for, men det får ham ikke til at ændre sin retorik og stoppe med sine brede generaliseringer imod kvinder. For selvfølgelig er der nogle kvinder som gerne vil gå hjemme, men der er også mange der gerne vil arbejde. Kvinder bliver set i kraft af deres køn, hvor mænd bliver set som individer. Du ser ikke overskrifter som “Alle danske mænd vil have barselsorlov, det ligger i deres biologi”. Det vil nærmere være “Anders er en moderne mand, kvitter direktørjobbet i 3 måneder for at passe sine børn”.

Og det er lidt ærgerligt at retorikken er så skarpt optegnet. Det er ikke et spørgsmål om mænd mod kvinder. Det er et spørgsmål om at dem der har magt ikke ønsker at lukke andre, og i særdeles ikke andre som ikke ligner dem selv ind.

Jeg er hvertfald blevet inspireret af Birgitte, og vil meget gerne læse bogen, og vil forsøge at få fremskaffet den snarest. Birgitte holder i øvrigt foredrag i forskellige boghandler og til andre arrangementer, og hvis du kan komme afsted, så vil jeg varmt anbefale det, for hun er en inspirerende og interessant kvinde at lytte til.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *