Inspiration

Hvordan kommer du bedst retur på job efter barsel?

Har du overvejet din arbejdssituation efter endt barsel?

Der er mange overvejelser forbundet med at få børn. Det første stykke tid er dit job sandsynligvis ikke i fokus, for der fylder tiden med babyen en del. Medmindre du er selvstændig, for så har arbejdet gerne lidt større fokus.

I alle tilfælde kan det være en rigtig god ide at gøre dig nogle tanker om hvordan du ser din opstart efter barsel.

Jeg tog hhv. 9 og 11 måneders barsel med mine 2 drenge. I første omgang havde min kæreste mulighed for at tage lidt barsel efter mig, så det udnyttede vi. Anden gang havde han desværre ikke mulighed for barsel, så der tog jeg det hele. Og jeg forsøgte at være i det, og nyde det så meget som jeg kunne. På trods af manglende søvn, og skrigeture.  Især fordi det var mit sidste barn, så jeg dyrkede babybio, og kaffeaftaler så meget jeg kunne overkomme.

Ved mit første barn havde jeg slet ikke tænkt på at lave en forventningsafstemning med min daværende chef, om hvad og hvordan jeg skulle komme tilbage på job igen. Det resulterede så i at jeg blev flyttet fra en afdeling til en anden, uden at blive varslet først. Jeg så det på en intern email, hvilket var ret nedslående. Selvfølgelig er ingen uundværlig, men jeg ville gerne have haft et opkald fra chefen som fortalte mig hvad jeg skulle.

Derfor, belært af erfaring, så lavede jeg løbende forventningsafstemning med min chef både før og under min anden barsel. Det gav en rigtig god ro, og jeg vidste præcis hvad jeg skulle tilbage og lave og hvorfor. Og det gav mig lidt ekstra tid til at fokusere på babyudstyr, og tumlerytmik. Der er selvfølgelig ingen garantier for at dit job ikke bliver omlagt alligevel, men ved at være forberedt, så er slaget ikke ligeså hårdt.

Hvilke punkter bør du overveje?

En ting er hvornår du ønsker at starte igen. Det er meget individuelt hvor længe barsel man har lyst til/ kan få, og en afvejning som du må tage med din partner før du kontakter din arbejdsplads. Tjek også med din fagforening, hvis du synes hele barselsregels komplekset er uoverskueligt. De kan guide dig, så du får mest muligt ud af dine barselsdage, også økonomisk.

Derudover er der en række ting som du kan overveje i forbindelse med din opstart. Vil du starte fuld tid efter barsel, eller vil du bruge nogle af dine barselsdage så du kan få en ugentlig fridag og starte langsomt op igen? Eller vil du gerne på deltid i en periode imens dit barn er lille?  Din chef vil dig helt sikkert det bedste, og i barselsperioden er dine opgaver forhåbentlig blevet delt ud til andre eller overtaget af en barselsvikar, så derfor kan det være muligt at starte op med lidt færre opgaver, eller på deltid hvis det passer bedst ind i din familie. Det er dog ikke alle arbejdspladser som kan tilbyde deltid, så du må tage snakken med din leder i løbet af barslen.

Hvis du er i helt den anden grøft, og føler dig klar til at tage 37 timer og mere, så husk også at sige det til chefen. Nogle arbejdspladser har det med at pakke kvinder “ind i vat” opgavemæssigt. Både af hensyn til kvinden, men nok også af frygt for at opgaven kunne blive forsinket pga. syge børn og lignende.

Hvis du er Djøf’er så tilbyder de forskellige former for rådgivning og et barselsnetværk, som jeg kun kan anbefale. Der er kaffe, croissanter og kloge damer med søde babyer. Og det var rart at komme lidt ud og bruge hjernen efter at have hørt på babypludder længe. (Hovedstadsområdet). Derudover er der startet endnu et babynetværk op for kvinder som ikke blot vil høre om grød og amning. Det hedder “Inspired beyond babies”, og bliver afholdt på forskellige virksomheder rundt omkring. Der er netværk i både Jylland og i Københavnsområdet.

Rigtig god fornøjelse med barsel, og opstart på job.

 

 

4 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *