Inspiration,  Karriere

Du er blevet udtaget til strejke..

Så rammer virkeligheden som offentlig ansat pludselig!

Jeg ved ikke hvor meget du har fuldt med i pressen på det sidste, men medmindre du har været undercover i Langbortistan, så er det nok ikke gået din næse forbi at Danmark er på nippet til en kæmpe strejke.

Jeg forbinder strejke med at hamstre gær, ligesom konflikten i 1998, hvor alle var ude og hamstre gær. Dengang var strejken dog på det private arbejdsmarked, så situationen var en lidt anden.

Nu er der varslet strejke for 10% af de offentlige ansatte, og som ansat i staten, er jeg en af dem. Min arbejdsplads er særligt udarbejdet til at strejke, så jeg skal blive hjemme hvis strejken starter den 4. april. Samtidigt har Staten varslet lockout fra 10. april, så banen er kridtet virkelig skarpt op.

Jeg må indrømme at jeg synes Staten har en lidt skæv tilgang til forhandlingerne. De ønsker ikke at Staten skal være lønførende, og det er selvfølgelig fint at vi ikke skal bruge skatteborgernes penge til dyre lønninger. Men samtidigt så er det svært at få dygtige mennesker ansat, hvilket betyder en dårlig kvalitet for borgerne. Det er en balancegang. Det virker dog som om Regeringen er godt igang med at afvikle Staten og den Danske model. Hvilket er knap så smart i et valgår…

Det sandsynlige scenarie, er at lovindgrebet allerede er underudarbejdelse, og kommer et par dage efter at lockouteten er trådt i kraft. Jeg må indrømme at min tiltro til Regeringens ønske om at forhandle med fagforeningen er meget lille.

Jeg er medlem af DJØF, og de har været overraskende aktive efter at konflikten er skærpet til. Det er ellers ikke den mest iøjnefaldende fagforening. Men det er kun godt at vide at de er klar når det gælder.

Jeg håber selvfølgelig at det ender med et ok forlig, selvom odds’ene er dårlige for arbejdstagernes side.

Hvad betyder det for mig?

For mig betyder en dårlig aftale eller et lovindgreb, at jeg dels får frataget min betalte frokostpause uden at blive kompenseret for det. Jeg får frataget 3 betalte fridage, uden at blive kompenseret for det. Og jeg får ingen lønstigninger de næste 3 år. For disse forhandlinger gælder for en 3 års periode, så vi kan ikke bare komme med nye krav til næste år.

Det er i forvejen ikke særlig attraktivt at være offentlig ansat, og nu ser det ud til at blive værre. Og ja, selvfølgelig kunne jeg skifte job. Men det arbejde jeg laver, det giver bare rigtig meget værdi for samfundet, og jeg synes det er super spændende. Jeg har allerede opgivet en del fryns og løn for at skifte fra privat til offentlig, og jeg er heldigvis i en situation, hvor det kan lade sig gøre økonomisk. Men det er ikke alle der er lige så heldige.

Hvis man ikke ønsker masseflugt af akademikere, og dårligere vilkår for borgere, så skal der opnås et acceptabelt forlig. Sophie Løhde og resten af regeringen bør tænke sig godt om. Vælgerne glemmer ikke sådan noget her.

stilhed

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *