Inspiration,  Karriere

Impostor syndromet

 

Føler du dig som en bedrager?

 

“Godt klaret, Randi, det var jo en stor succes”!. Sådan sagde min chef til mig for nylig da jeg havde afleveret et notat og fået den vurderet af ledelsesgruppen. Jeg blev glad for anerkedenslen, for det var en opgave jeg har brugt lang tid på. Men samtidigt var der en stemme i mit baghoved som sagde “Ah, er du nu sikker på at han mener det? Det er jo ikke ligefrem atomfysisk du laver, det kunne enhver anden have gjort…”  Og det har stemmen sådan set ret i. At enhver anden kunne have gjort det. Men nu var det jo mig der gjorde det, og gjorde det godt. Men det kan være svært at stoppe den indre kritiker. Jeg har dage, hvor jeg synes jeg er helt håbløs, og bare venter på at nogen kommer for at smide mig ud af bygningen. “Ja, vi har jo opdaget at du egentlig ikke kan finde af noget som helst, så du må hellere gå med det samme”…

Usikkerhed helt ned i maven?

I mine mere rationelle og selvsikre øjeblikke ved jeg jo godt, at jeg er dygtig. Men usikkerheden og følelsen af at være en bedrager, er svær at ryste af sig. Jeg tror det er meget naturligt og meget menneskeligt at føle sig usikker.  Men det at føle sig som en direkte bedrager er ikke spor morsomt.

Jeg læste for nylig en artikel om hvordan man kan dæmpe sin følelse af at være en bedrager eller “impostor” som det hedder på engelsk. En af grundstene til at bekæmpe denne fornemmelse af bedrageri, var først og fremmest at anerkende at der altid vil være nogen derude som er klogere end dig. Du behøver ikke være den bedste til alt for at være dygtig. For at komme til den erkendelse, kunne det være en hjælp at begynde at lære fra sig. Du har sikkert et felt hvor du er rigtig god. Hvis du finder nogen, måske nyansatte som du kan lære alt hvad du ved, så bliver du dels bedre til at formidle, men du oplever også at være “den kloge” i selskabet, hvilket er godt for selvtilliden.

Og husk at dele hvis du oplever at denne følelse dukker op for ofte. Anerkendelse er godt for mange ting.

 

 

 

 

How a Famous Robot Test Can Help You Beat Impostor Syndrome

 

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *