Inspiration,  Karriere

Løsningen på flere kvinder i ledelse?

Er RUT løsningen for os kvinder?

For nylig var der generalforsamling i Foreningen for Kvindelige Jurister. Jeg sidder selv i bestyrelsen, så selvfølgelig deltog jeg (vi kunne forøvrigt godt bruge nye kræfter, så meld gerne tilbage hvis du er kvinde, jurist og bosat i KBH området). Til generalforsamlingen var der et oplæg ved Bodil Nordestgaard Ismiris, om kvinder i ledelse.

Det var et meget interessant oplæg, og der kom mange forskellige nuancer på debatten, og rigtig mange tal! Statistikken taler sit klare sprog, og kvinderne falder fra, før de når helt op i toppen.

Et af de problemer som Bodil kom ind på, var arbejdsdelingen i hjemmet. Når danske kvinder vælger ledelsesvejen, så har de pludselig dobbelt fuldtidsarbejde, da mange kvinder ikke har udlicitereret de hjemmelige pligter. Og da veluddannede kvinder ofte har veluddannede mænd, så er det svært at sende de hjemmelige pligter over til mændene. En af de løsninger som Bodil nævnte, var at vi i Danmark overtog den svenske RUT model.

RUT er forkortelse for Rengöring, Underhåll og Tvät, som dækker over børnepasning, rengøring, lektiehjælp og andre huslige pligter. I Sverige får man et ret betydeligt fradrag, når man tilkøber hjælp gennem RUT.

Bodils tese var at man ved at udlicitere de huslige ting, både kunne lette kvindernes hverdag, og forhåbentlig tilskynde til at de udnyttede deres kompetencer på arbejdsmarkedet bedre. Men ved at gå den vej, kunne man også undgå at grave skyttegravene imellem mænd og kvinder endnu dybere. For mænd vil også hilse RUT velkommen, for helt ærligt, hvem gider bruger deres sparsomme fritid sammen med støvsugeren. Og det ville være mest optimalt hvis arbejdsgiveren simpelthen tilbød RUT eller betaling af RUT som et medarbejdegode.

Jeg synes det er et rigtig spændende tiltag, som jeg ikke kendte til tidligere. Jeg mener dog at der er væsentlige issues i samfundet, som også gør det svært for kvinder at forfølge ledelsesvejen lige så let som mænd. Men RUT kunne helt sikkert være et interessant alternativ.

Kunne du være interessant i en RUT model? Ville du bytte en evt. lønstigning mod at din arbejdsgiver betalt for rengøringshjælp og børnepasning?

 

 

4 kommentarer

 • Irene

  Oh, yes, jeg ville så meget tage imod RUT. Så længe det ikke bliver et ‘gode’, som kun kvinder tager, for så skævvrider det lønforskelle mellem mænd og kvinder endnu mere. Sagde erfaringerne fra Sverige noget om det?

  • Corporate Mor

   I Sverige fungerer det kun som et skattemæssigt fradrag, så det er endnu ikke arbejdsgiverne som tilbyder det som et medarbejdergode. Ideen kom fra Bodil, men vi kom ikke omkring skævvridningen ang. løn.
   Men jeg er enig, hvis RUT skulle fungere som et arbejdsgiver betalt gode, så skulle det tilbydes både mænd og kvinder.

   I Danmark har vi også et “håndværkerfradrag”, men ulempen ved det er dels størrelsen; max 6000 kr pr. person i fradrag om året til rengøring. Hvis man er 2 voksne i hustanden, så har man således fradrag for 12000kr, så det er 1000 kr om måneden, og det får man altså ikke ret meget rengøring for.. Og noget andet er, at man kun opgør fradraget en gang om året. I Sverige melder man ind hver måned, så ens penge ikke skal stå 1 helt år hos skat og hygge sig, før de kommer retur.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *