Inspiration,  Karriere,  Life Hacks

Karriere vs. familie

Lisbeth Odgaard Madsen, forfatteren bag bogen “Ambitiøse Mødre” har begået endnu en glimrende artikel, denne gang på Linkedin.

Denne gang tager hun udgangspunkt i anden debattørs artikel om at være barnløs karrierekvinde, og derfor ikke kan forstå, at man mor OG karrierekvinde, kan føle sig splittet i mellem arbejde og familieliv. Hun mener, at det er helt op til den enkelte at strukturere sit familieliv, så kvinderne kan blive længere tid på arbejdet, og dermed opnå forfremmelser og styrke deres kompetencer. Hun ser det primært som et ligestillingsproblem, som man skal løse internt i familien via aftaler eller barnepiger.

Her bringer Lisbeth så en god nuance ind i debatten, og foreslår at vi kommer op af skyttegravene, og i stedet for at dele os i “enten eller” så omfavner konceptet “både og”. At kvinder både kan være professionelle og mødre på en gang. Det er meget forfriskende, da stort set alle debatter tager udgangspunkt i, at man SKAL have et eller andet stort afsavn i enten arbejds- eller familielivet, for at være succesfuld et af stederne. Jeg er personligt meget enig i at der skal ændringer til på virksomhedsplan for, at flere kvinder vælger ledelse. Jeg har ikke fået børn for IKKE at være sammen med dem. Men jeg går heller ikke på arbejde, bare for at overleve. Det er et dagligt dilemma, og hjemme hos mig, er vi gode til at deles om pligterne. Med børn kommer der mange pligter, og vi skiftes ligeledes til at tage sygedagene.  Men alligevel har jeg konstant dårlig samvittighed, for jeg kan ikke give 100% hverken på arbejde eller hjemme.

Lisbeth er inde på samme splittelse i sin bog, “Ambitiøse Mødre” som ser nærmere på nogle af de dilemmaer, som kvinder oplever når de bliver mødre og skal kombinere en ellers lovende karriere, med alle de forventninger som samfundet har til mødre. Og som kvinder har til sig selv, når de bliver mødre.

Jeg kan kun anbefale at du læser bogen, den sætter rigtig mange gode tanker og overvejelser i gang. Og kan vi så ikke blive enige om, at lade være med at udstille hinandens valg så meget? Hvis vi skal videre, så skal vi stoppe med at diskutere hinandens karriere/familie valg som værende “rigtige” eller “forkerte”. Istedet bør vi tale om hvad der kan gøres fra samfundet og virksomhedernes side for, at gøre det både nemmere for kvinder, og mere rentabelt for virksomhederne og samfundet i længden. Der er nemlig store gevinster ved at fastholde kvinder på arbejdsmarkedet for virksomhederne, som meget forskning peger på.

 

 

 

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *