Inspiration,  Karriere

Sygefravær

Selvom mine 2 drenge er stærke og sunde, så må de indimellem bøje sig for institutions bakterierne. Det er jo en ren petriskål de går rundt i til hverdag, så jeg er ret forundret over at de ikke har flere sygedage.

I min kontrakt har jeg ret til barnets 1. og 2. sygedag. Min bedre halvdel har ret til “barnets sygedag”, så det er ligegyldigt om det er 1. eller 3. dag lillemanden lægger sig. Så på den måde giver det god mening at jeg ofte tager barnets 1. og 2. sygedag. Dog er det ikke noget der hjælper min karriere synderligt, og jeg er da også nødt til at sidde med computeren derhjemme, når børnene er lagt i seng, for at indhente 1-2 dages arbejde.

Det er dog ikke alle familier hvor fordelingen af retten til sygedage ser ligesådan ud. Men ifølge denne artikel fra DR, så er det kvinderne der i langt højere grad tager sygedagene med børnene. Selvom man har den mest forstående arbejdsgiver, så kræver det ikke en doktorgrad at regne ud, at de mest tidskrævende (og derfor oftest mest prestigefyldte) opgaver, ikke går til hende med de små syge børn. Arbejdsgiveren har en interesse i at få arbejdet lavet, hvilket er forståeligt, og en mor med potentielt syge børn er en risiko i et projekt.

I artiklen gives der udtryk for at denne tendens skal ændres i hjemmet, hvilket også er et godt sted at starte. Men jeg mener dog også at man fra fagforeningernes side bør gør mere for at få mere lige forhold til alle på arbejdsmarkedet. Hvis min bedre halvdel havde 2 barnets sygedage og jeg kun havde 1, så ville han jo stå for langt de fleste hjemmedage. Ikke fordi han tjener mindre end mig, men fordi han har muligheden og retten til at tage sygedagene.

Det er også et spørgsmål om at gøre op med ideen om, at mor er bedst til at passe syge børn. Nu må vi komme videre, far er mindst lige så kompetent, og kan trække på nogle helt andre registre, når det kommer til sygepleje.

Og når det kommer til at mænd har færre sygedage end kvinder (og vi trækker mens relaterede sygedage fra), så hænger kvinders sygedage i høj grad sammen med mængden af børnenes sygedage. Hvis du har været passer for en lille snottet basse, så kan du være ret sikker på at bakterierne er hoppet direkte videre i dit immunsystem. Jeg har selv lige været igennem en længere omgang forkølelse/influenza, og jeg er endda vaccineret imod de fleste former! Vuggestuer er rene petriskåle for både børn og voksne, så hvis kvinder er den primære sygepasser i hjemmet, så har hun også flere sygedage.

En sidste faktor jeg vil pointere i forbindelse med artiklen, er også det pres kvinder møder fra andre kvinder i forbindelse med syge børn. Det bliver altså taget som en selvfølge, at mor passer barnet indtil det er rask igen. Også selvom far kunne have lyst til at være hjemme. Det skal vi væk fra, denne her “mor-shaming” man bliver pålagt, hvis man har et spændende arbejde, og ikke lige synes det er den bedste timing, at skulle blive hjemme ved sine syge børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *