Inspiration,  Karriere,  Life Hacks

Ambitiøse Mødre

Der er lige udgivet en ny bog om ambitiøse mødre og worklife balance. I “Ambitiøse mødre” præsenterer forfatteren Lisbeth Odgaard Madsen syv indsigter, som kan give ambitiøse mødre en grundlæggende forståelse for, hvad det er for en virkelighed af modsatrettede forventninger, de møder i deres hverdagsliv, og hvad de kan gøre for at imødekomme dem bedst muligt. Værdierne er beskrevet udfra den nyeste forskning og ien række interviews med forskellige kvinder.

Jeg har listet mine 5 yndlings værdier af de 7 i uddrag herunder, sammen med forfatterens uddybende kommentarer.

 

Presset som jeg, og sikkert mange andre kvinder, føler fra alle sider, bliver illustreret meget fint på denne tegning.

 

1. Kvinder bliver ikke mindre ambitiøse af at få børn

Forskningen peger derimod i retning af, at mænd og kvinder ser forskelligt på det at have ambitioner, og at det er direkte i konflikt med mange kvinders værdisæt at kalde sig ”ambitiøs”. Samtidig giver den lange barsel dem et ”crash-course” i en alternativ kilde til mening – familien – som mændene sjældent får, fordi de sjældent har muligheden for at holde lang barsel med deres baby. Det betyder, at mange ambitiøse mødres tid, hjerne- og hjerterum pludselig skal fordeles mellem to ambitionsspor: familien og karrieren, og det udfordrer selvfølgelig, hvor meget de enkelte ambitioner får lov at fylde. Ambitionerne og aspirationerne for livet uden for hjemmet er der imidlertid for det meste ikke ændret det store ved.

2. Vi skal være afklarede med vores forventninger til mor og far ude og hjemme

De forventninger, vi har til mor og far, er baseret på fortidens familie-idealer. Far forventes at være skaffer, mor forventes at være omsorgsgiver i familien. Forksning viser, at disse forventninger ligger så dybt i os, at vi helt ubevidst reproducerer dem igen og igen, selvom vi måske har et helt andet ligestillingsideal. Og hvis der er et mismatch mellem forventningerne i os selv og de forventninger til os, som vores omgivelser bærer på, gør de mange ambitiøse kvinder frustrerede, fordi de kan blive i tvivl om, hvilke forventninger, de reelt forsøger at honorere i hverdagen.

4. Succes er noget, man har på arbejdet – derhjemme er man bare mor…

Det, der i den brede offentlighed giver umiddelbar anerkendelse og identitet er det, man kan opnå ved at føre et udadvendt liv, uden for hjemmet. I kølvandet på den individualisering, der over de seneste årtier har vundet frem i samfundet, er det primært maskuline værdier, så som karriere og materiel succes, der giver status i det brede samfund, frem for feminine værdier som solidaritet og velfærd. Men skal kunne klare sig selv. Dette sætter en streg under behovet for at avancere på arbejdspladsen. Hvis man føler, at der ikke er noget at aspirere imod i hjemmet, fordi det jo ikke giver bred anerkendelse at være derhjemme, er det ofte med blandede følelser, at mødre drosler ned i arbejdslivet for at hellige sig familien. For med det move har de på det nærmeste afskrevet sig selv som uambitiøse og uden ønske om succes…

6. Hold så op med at prøve at være så perfekt!

Mange kvinder har et forsvindende lavt selvværd, og den kollektive kvinde-selvforståelse ser af mange årsager ud til at være markant lavere end den tilsvarende mandlige. For eksempel sammensætter kvinder ofte urealistiske rollemodeller af de bedste egenskaber fra ti forskellige kvinder, og vi udsletter mentalt de undskyldninger, der måtte være for, at kvinder ikke kan få det hele. Og så føler vi ellers, at vi bliver nødt til at udføre alle opgaver i livet til UG for at være værdige til at blive elsket. Det sætter os selvfølgelig under en slags selvvalgt pres, for hvem kan være perfekt 24/7?

7. Hvis du trives, gør dit barn højst sandsynligt også

Mødre har ofte en særlig forbindelse til deres barn, efter de har tilbragt et år på barsel og en række sygedage med deres lille pode. Derfor stresses de i særlig grad af, hvis poden ikke trives i børnehaven, eller der er andet, der går junior imod. Men det gælder faktisk også den anden vej rundt. Så hvis kvinderne får styr på deres indre linjer og trives med deres valg og prioriteringer, ja, så er der gode odds for, at deres børn også trives.

 

 

Jeg ville ønske at flere arbejdsgiverne var klar over værdi nr.1. Det er utroligt som ens arbejdsevne og vilje bliver undervurderet i forbindelse med børn. Naturligvis kommer børnene først, men det kan de jo komme på mange måder, uden at det nødvendigvis går ud over arbejdsevne og ambition.

Nr.7 er den jeg trøster mig med, når det har været en lang, men produktiv dag på jobbet. For så kommer jeg som oftest hjem til 2 glade og livlige drenge, som er blevet stimuleret og passet på i deres respektive institutioner. OG jeg ved at jeg ikke ville kunne gøre det ligeså godt, hvis jeg skulle være hjemme med dem hver dag.

Jeg har endnu ikke læst bogen, men den står højt på min to-do liste i juleferien!

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *