Inspiration,  Karriere

Work- life balance #7

Jeg har været igennem en del forandringer i mit arbejdsliv i de sidste par måneder. Det giver et velkomment afbræk til at reflektere over de valg, og de rutiner jeg har truffet, både bevidst og ubevidst. Og særligt i forhold til min work-life balance, er der ting som jeg helt sikkert skal arbejde mere med.

I forbindelse med en stor fyrings runde som netop er overstået på mit arbejde, så dukkede der mange tanker op. Jeg følte mig i farezonen som aldrig før, da jeg jo kun havde været tilbage fra barsel i knap 6 måneder. Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg så ville, hvis jeg blev fritstillet. I forbindelse med mine tanker, googlede jeg også en del, og fandt frem til nedenstående liste med rigtig gode spørgsmål til overvejelser, som jeg kunne gøre mig. Det hjalp mig en del i forbindelse med udvælgelse af virksomheder, som jeg havde lyst til at ansøge. Og hvilke typer stillinger og arbejdspres. Med helt små børn, så sætter logistikken og geografisk placering nogle begrænsninger i min verden, ved udvælgelse af nyt arbejdssted. Det lyder ret forkælet, men fra, på nuværende tidspunkt at have en transporttid på max. 20 min hver vej, så vil 1 times transport rykke ved hele familiens struktur.

Jeg er dog ikke blevet fyret, men mange af mine opgaver er blevet fjernet, sammen med min chef. Så overvejelserne er stadig relevante både i forhold til at skabe en stilling i virksomheden som den ser ud nu, og på den lange bane, når jeg skal have et andet job.

Det kræver dog ikke at du er nået til en milepæl i dit liv, for at stille dig spørgsmålene herunder. Det kan være ret fint at reflektere over, så du er helt skarp på dine egne prioriteter. Så er det også nemmere at tilpasse dit liv til det. Det er ikke alt der kan laves om, men der er altid noget der kan ændres til det bedre.

 

Her er nogle spørgsmål, du kan stille dig selv (lånt fra cbaf.dk):

  1. Hvad er det, jeg gerne vil give mine børn med i livet?

Beskriv, hvad du gerne vil give dine børn med i livet. Det kan være: Hvordan skal de omgås mennesker? Hvordan kan de udvikle deres selvværd? Eller: Hvordan skal du støtte dem?

  1. Hvad er vigtigt i mit eget liv?

Lav en liste over, hvad der har betydning for dig på arbejdet og i din familie. Vær klar over, at det, der er vigtigt for dig i dag, kan ændre sig. Du udvikler dig, får nye impulser og muligheder. Dine børn har mere brug for dig i nogle perioder end andre. Du skal nu prioritere punkterne på en skala fra 1 til 10. Spørg så dig selv om, hvorfor er de enkelte punkter er vigtige.

  1. Hvad er en god arbejdsplads for dig?

Beskriv, hvad en god dag på jobbet er. Hvad vil du gerne lave? Hvordan er omgangstonen og personalepolitikken? Vil du gerne have mulighed for flekstid eller for at arbejde hjemme?

  1. Hvordan får jeg arbejde og mit familieliv til at hænge sammen?

Skriv ned, hvordan du mener, dit arbejde kan give plads til at være sammen med din familie. Føler du, at du har tid nok til at være sammen med dine børn, din mand og dine venner. Og mener du, at du har mulighed for at gøre dit arbejde ordentligt?

  1. Find ud af, hvordan du kan få balance i din hverdag.

Prøv at se på, hvor meget tid du bruger på dit arbejde. Er der måder, hvorpå du kan få mere ud af dagen og reducere den tid, du er på arbejde? Er der mulighed for at arbejde hjemme en gang i mellem? Hvor lang tid tager det at komme på arbejde? Har du for meget/for lidt arbejde, der kan give en negativ dominoeffekt på hjemmefronten? Er der noget, du kan gøre anderledes på hjemmefronten? Har du tid til børnene og livet?

  1. Balance er forskellig over tid

Du kan ikke nå det hele på samme tid. Du bliver nødt til at foretage nogle valg. Vores balance mellem arbejdslivet og familielivet ændrer sig over tid. Som enlige, forældre, bedsteforældre. Som nyuddannede, midt i karrieren og i seniorårene. Det vigtige for dig er, at du vil have den rette balance i ”nuet”. Du ved, at der ikke er balance i tingene, når du hele tiden er træt, har en følelse af, at du er på vej ”op ad bakke” i en længere periode, og du ikke helt har kontrol over dit liv.

7.  Tal med din arbejdsplads

Når du nu ved, hvad du gerne vil, kan du tage dine ønsker med, næste gang du skal til medarbejdersamtale.

Det er vigtigt, at du også forbereder, hvordan du vil klare dine opgaver, hvordan du og dit team spiller sammen, og kan nå det i skal og have arbejdsglæde. Der er altid flere i dit team, der også har nogle behov, ønsker og mål for deres arbejde og private liv. I skal finde en vind-vind situation. Og det kan man godt.

 

Se mere på cbaf.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *