Inspiration

Karrieretips

Der findes utrolig mange bøger indenfor selvudvikling, og tips til kvinder på vej op i karrieren. Det er lidt en jungle, og naturligvis en smagssag, hvilke bøger som lige fænger.

Jeg kan personligt godt lide, når det er kvindelige topledere selv som kommer med gode råd. Og ikke en coach, eller psykolog eller lign. Der er selvfølgelig stor forskel på hvordan de forskellige ledere er kommet frem til topstillingen, men fælles for dem alle, er at de tog springet. Og det i sig selv er ret inspirerende.

En bog som jeg synes er ret fin, er efterhånden en lidt ældre sag. ”Mit bedste karriereråd – opskriften på succes” fra 2011. Men det gør den nu ikke dårligere. Der er iøvrigt både kvindelige og mandlige topledere med i bogen.

Nogle af rådene passer ret godt ind i min egen karriereplanlægning, for eksempel det med at få børn tidligt, som Stine Bosse anbefaler. Og rådene er også gode, selvom man ikke går med en leder i maven 😉

Her kommer et lille uddrag:

1 Få børn tidligt
Særligt for kvinder er det godt at få børn så tidligt som muligt. Gerne under studiet. Det giver betydelig frihed i jobbene, og i øvrigt er man altid både fysisk og psykisk i god form til netop det, når man er mellem 20 og 30 år. Stine Bosse, koncernchef i TRYG fra 2002-2011.

2. Vend ulempe til fordel
Som kvindelig  leder er du stadig oftest i mindretal. Vend det, der umiddelbart er en ulempe, til en fordel. Mænd spiller på alt det, de har. Hvorfor skal du så ikke udnytte det faktum, at du skiller dig ud. Hvem husker én ud af 10 mænd til et møde? De husker den ene kvinde. Charlotte Jorst, grundlægger af ur- og smykkefirmaet Skagen Designs.

3. Efterlign ikke mændene
Mit bedste råd er: vær dig selv. Ikke mindst, hvis du er en kvinde. Forsøg ikke at efterligne mændene – de ER altså bedre til at være mænd. Lev i det, og giv dig selv. Mimi Jakobsen, Generalsekretær for Red Barnet.

4. Karriere koster
Som kvinde skal man erkende, at et lederjob koster timer – man skal være glad, hvis man kan holde en arbejdsuge nede på 50 timer eller deromkring. Og det skal man være parat til at investere. Det er helt afgørende, at man synes, det er sjovt. Man får lange arbejdsdage, for de opgaver, andre ikke tør eller kan løse, ender på éns bord. Ansvaret er tungt og til tider ensomt – det skal man trives med. Agnete Gersing, direktør for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen siden 2010.

5. Du kan også sige nej
Mange vil måske sige ja til et lederjob, fordi de bliver tilbudt det, og så er bange for konsekvenserne, hvis de siger nej. Man skal tage et lederjob, fordi man har lyst, og ikke fordi man er bange for ikke at blive spurgt igen. Man bliver spurgt igen! Og der er i orden at sige nej, hvis timingen er dårlig eller jobbet er forkert. Birthe Madsen, adm. direktør i Star Tour Danmark.

Du kan også læse lidt mere om bogen her:  Den er let og hurtigt læst, så du kan sagtens sætte den på listen over bøger du skal have med fra biblioteket næste gang.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *